Toonaangevend in media

Jong geleerd is oud gedaan

Julie, de computerjuf,  komt op geregelde tijdstippen in de klas om samen met de kinderen de geheimen van de ict-wereld te ontdekken. Aangebrachte leerstof wordt op die manier extra verwerkt.

In onze scholen kiezen wij voor het gebruik van digitale borden in het lager en iPad's in de kleuterklas. Deze keuzes zijn niet zomaar gemaakt.

 

Kleuter

Een iPad in de kleuterklas is dan weer een goed instrument om zowel de juf als kleuter te ondersteunen bij allerhande activiteiten. Een iPad is licht, verplaatsbaar en eenvoudig in gebruik. 's Morgens tijdens het onthaalmoment, worden alle aanwezigheden geregistreerd met de iPad. Zo is de juf bij de kring betrokken en kan er ook meteen worden ingespeeld met een foto of filmpje als een kleuter iets vertelt over zijn/haar belevenis. Dit zorgt voor herkenning en duiding.

Na rondvraag blijkt dat heel wat kleuters thuis een iPad of tablet hebben. Ze zijn hiermee dus zeer vertrouwd. De spelletjes (apps) die wij aanbieden zijn geselecteerd op doel, niveau en differentiatie binnen de klas. Zo is er voor ieder thema een groot aanbod waar de kleuter kan ontdekken, spelen en leren met de hulp van de iPad.

 

Lager

De digitale borden in de klas zijn een echte meerwaarde bij het lesgeven. De leerlingen krijgen zo de mogelijkheid om ook interactief, op het bord, deel te nemen aan de les. Alle informatie die op het internet te vinden is, wordt aangewend en op een verantwoorde manier gebruikt en getoond in de les.

Met de hulp van de bordboeken en projectie van bvb een werkblad, krijgen de leerlingen een overzichtelijker houvast tijdens de lessen. Dit alles bevordert het leerklimaat en zo sluiten we ook dicht aan bij de leefwereld van de kinderen.

Klik en bezoek de website

Thuis

Iedere ouder kiest en beslist zelf hoe er wordt omgegaan met ICT thuis. Er bestaat geen 'handleiding' over de omgang met ICT, maar belangrijk is dat de leerling ook veilig en op een verantwoorde manier ICT gebruikt. Niet enkel op school maar ook thuis.

Op het internet zijn er tal van (educatieve) spelletjes te vinden. Een mooie collectie van die spelletjes vindt u ook op de website van de scholengemeenschap Heule-Kuurne, geordend per graad en leergebied. Deze website wordt onderhouden door meester Jeroen en wordt regelmatig aangevuld met nieuw materiaal. De website wordt ook gebruikt in de lessen ICT, zo kunnen de leerlingen ook thuis zelfstandig aan de slag.

©Vrije Scholen Kuurne 2019 - Lid van de scholengemeenschap Heule-Kuurne - www.sgheulekuurne.be

Foutje of opmerking, stuur ons een mailtje - info@vrijescholenkuurne.be